Flottblog 3 – Een loonsanctie én een transitievergoeding van het UWV

Onder voorwaarden kunt u als werkgever de transitievergoeding die u aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer hebt moeten betalen terugvorderen van het UWV. Dat kan zelfs als u een loonsanctie van datzelfde UWV hebt gekregen wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen. Een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep bevestigt dat.

Twee jaar ziek: toch een transitievergoeding

Er is veel discussie over geweest: moet een werkgever een transitievergoeding betalen aan een ontslagen werknemer die al twee jaar ziek is geweest? Het leek voor velen een brug te ver: de werkgever heeft immers al die tijd het loon (gedeeltelijk) moeten betalen, en heeft zich aan allerhande administratieve en organisatorische regels moeten houden. Doet hij dat niet, dan kan een loonsanctie van het UWV volgen, hetgeen betekent dat de werkgever nog langer het loon moet blijven betalen, tot maximaal een jaar erbij. Dat is overigens niet bepaald uitzonderlijk. Ruim een op de tien re-integratieverslagen wordt door het UWV als onvoldoende beoordeeld. Grote bedrijven krijgen overigens vaker een sanctie dan kleine bedrijven.

De discussie over de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte is inmiddels beslecht. De werknemer heeft daar, net als iedere andere werknemer, recht op, maar de werkgever kan de betaalde transitievergoeding onder voorwaarden ‘terughalen’ bij het UWV. Dit staat geregeld in art. 7:673e BW en in Regeling compensatie transitievergoeding. Dit recht van de werkgever bestaat als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door opzegging of ontbinding, maar ook indien de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met wederzijds goedvinden, lees: een vaststellingsovereenkomst (vso). Dat laatste is van belang, omdat inmiddels duidelijk is dat een werkgever moet meewerken aan het einde van de arbeidsovereenkomst als een arbeidsongeschikte werknemer hier om vraagt. Nogal wat werkgevers besloten namelijk na twee jaar arbeidsongeschiktheid niet tot ontslag over te gaan, omdat ze vanaf dat moment geen loon meer hoefden te betalen, maar wél een transitievergoeding. Om dat te voorkomen deden ze niets: ze hielden de arbeidsovereenkomst ‘slapend’. Dat kan nu niet meer: wil de werknemer een einde aan de arbeidsovereenkomst maken, met als gevolg dat hij een transitievergoeding krijgt, dan moet de werkgever daaraan meewerken. Dat is bepaald in het zogenoemde Xella-arrest van de Hoge Raad.

Loonsanctie en transitievergoeding

Dus: een werknemer heeft na twee jaar arbeidsongeschiktheid recht op een transitievergoeding, de werkgever moet meewerken aan de wens van deze werknemer de arbeidsovereenkomst te beëindigen, en de werkgever kan dan de betaalde transitievergoeding terugvorderen bij het UWV.

Nu wordt de zaak iets complexer. Stel dat de werkgever een loonsanctie heeft gekregen. Wij meldden zojuist dat dat regelmatig voorkomt. Ook dan geldt het voorgaande: het UWV dient de betaalde transitievergoedingen terug te betalen, maar hoeft dan alléén rekening te houden met een ziekteperiode van maximaal twee jaar. Met andere woorden: is de transitievergoeding hoger doordat de werkgever een loonsanctie heeft gekregen waardoor de werknemer dus langer loon heeft gekregen, dan draait het UWV voor die verlenging niet op: dat is nu eenmaal het gevolg van de sanctie die de werkgever heeft gekregen. Dit staat vrijwel letterlijk in art. 7:673e lid 2 BW.

De regeling geldt voor gevallen vanaf 1 juli 2015, toen de transitievergoeding in de wet – de Wet werk en zekerheid – werd opgenomen. Wanneer de arbeidsongeschiktheid al vóór 1 juli 2015 was ingetreden, en na 1 juli 2015 is geëindigd, geldt ook de regeling van terugbetaling. Dat geldt zelfs indien de periode van twee jaar al vóór 1 juli 2015 was geëindigd, maar door een loonsanctie het ontslag en dus de transitievergoeding pas na 1 juli 2015 in beeld komen. Zeer recent heeft de Centrale Raad van Beroep dit bepaald.

Wat Flott voor u kan betekenen

Het is verstandig als werkgever goed te regelen wat na twee jaar ziekte gebeurt. Wij weten wanneer en hoe u de transitievergoeding kunt terugvorderen. Eindigt de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer door een vso? Let dan extra goed op. In bepaalde gevallen loont het de moeite een regeling op te nemen voor het geval de werkgever de transitievergoeding toch niet terugkrijgt van het UWV.  Schroom niet contact met ons op te nemen als u in deze of een vergelijkbare situatie zit. Wij hebben zaken als deze al eens met succes uitgeprocedeerd, Wij staan voor u klaar.

Vorige
Vorige

Flottblog 4 – Opvolgend werkgeverschap: het ene is het andere niet

Volgende
Volgende

Flottblog 2 – Mag u aan zzp’ers een concurrentiebeding opleggen?